A természetes kőburkolat megfelelő helyen és szakszerű kivitelezést követően egy tartós és elegáns burkolat. Számtalan felhasználási területe van, bizonyos típusokkal burkolhatunk kivül-belül, padlón és falon is. Nem olcsó, de aki hosszú távra tervez, és híve a minőségi burkolatoknak, annak mindenképpen érdemes ezt a lehetőséget is figyelembe venni.

A leggyakoribb kőburkolat a mészkő, andezit, bazalt, gneisz, gránit, homokkő, kvarcit, riolit travertin. Ezeknek természetesen több megjelenési formája is van. Választhatunk rusztikust, de csiszolt felületűt is. Lehet vágott, hasított, koptatott. Csoportosíthatjuk aszerint is, hogy bel-, vagy kültérre szánjuk őket.

Beltéri burkolás természetes kővel
Beltéri vágott burkolatok leggyakrabban mészkő, travertin, homokkő, kvarcit, riolit, márvány, gránit. A felszín lehet csiszolt, kefélt, stokkolt, homokfújt, vagy antikolt. A természetes hatást kedvelő rusztikus és a letisztult minimál stílushoz is egyaránt alkalmazkodó burkolattípusról van szó. Ezért egyre népszerűbb az építkezők és felújítók körében.

A szabálytalan természetes kövek régebben inkább csak a kinti támfalakat, kerítés lábazatokat ékesítették. Napjainkban azonban „beköltöztették” az épületekbe, mert kiváló dekorációs anyag. A szabálytalan alakú köveket kandallók, lépcsők, vagy fürdőszobák természetes díszítőjeként szokták leggyakrabban használni. A felület tartóssága és takarítása érdekében impregnálása nagyon fontos. Szerencsére ez ma már nem jelent problémát.

A kőpanelek, természetes kövekből összeragasztott elemek. Lényegük, hogy a hátoldaluk egy síkban van. Így egyszerűbben és gyorsabban lehet velük dolgozni és elérhető a természetes hatás is. Mint a legtöbb természetes kőburkolat ez is szinte minden stílushoz passzol. A felület tartóssága és takarítása érdekében impregnálás ebben az esetben is fontos.

Kültéri burkolás
Hasított, vagy mediterrán kő előállítása lényegében nagyobb kőtömbökből való leválasztással történik. Alakja lehet szabálytalan, vágott (hosszanti oldalai egyenesek), vagy roppantott (oldalai kissé ívesek). A leválasztás történhet fűrészeléssel vagy repesztéssel. Kerítéslábazat, kültéri sütögetőhely burkolata, stb. készülhet belőle.

A koptatott kő szintén természetes kő, mely egy speciális folyamatnak köszönhetően éri el azt a hatást, amit a természet sok-sok év alatt végezne el. Az antikolás hatására az éles sarkok eltűnnek, az anyag megfakul, gyönyörű pasztell megjelenése lesz. Kül- és beltéren egyaránt népszerű burkolatfajta.

A kockakő, hagyományos kültéri burkolattípus. Leggyakrabban bazaltból készült és ívesen rakták le. Szélei, sarkai lekerekítettek, nem élesek. Néhány helyen a mai napig találkozhatunk vele, mint útburkolattal. Számtalan mintában lehet kirakni. Alkalmas autó bejárók járdák, terek kövezésére.

A burkolatokat, a megfelelő lerakást követően, anyagtól függően kell tisztítani. Kültéren nagynyomású mosóval, vagy kefével. A kefe beltérben is nagy segítségünkre lehet. Fontos, hogy bizonyos felületeket kezelni, impregnálni kell, hogy a szennyeződést jobban el lehessen távolítani és maga a felület se sérüljön. Maró anyagok használatát a legtöbb esetben kerüljük, mert az a kőzet mállásához vezethet. Mindig az adott típusnak meglelő tisztítószert alkalmazzuk. Ez különösen fontos a mészkő felületeknél, amelyek a savas anyagokat híresen nem bírják. Éppen ezért a természetes kövekre kifejlesztett tisztítószert érdemes választanunk. Ezek már szerencsére széles választékban kaphatóak a különböző szakboltokban. Számos gyártó, minőségi termékkel elégíti ki igényünket.

A kőburkolatoknak számtalan előnye van. Leginkább a természetes, elegáns megjelenés, továbbá az, hogy a legtöbb épületstílusnál alkalmazható. Fontos erénye, hogy igen tartós, ennek feltétele azonban, hogy szakszerűen legyen lerakva és megfelelően tisztítva. Hátrányuk, hogy a szabálytalan formákkal dolgozva a mesternek nehezebb dolga van. Áruk drágább, mint egy egyszerűbb burkolóelemé. Egy átlagos lapot tisztítani is egyszerűbb.

Burkoláshoz személy szerint én inkább az időtálló, stílustiszta, természetes anyagok szakszerű felhasználását javaslom, mint a silány, vagy egyszeri divatot követő anyagok pazarló használatát. Építsünk magunknak és az utókornak is abból, ami bizonyított, és kiállta az idő próbáját.

Írta: Szalay Csaba - dipl. építész

Címkék:
-
FEL